Dulceață de struguri albi

IMG_4102

Dulceața de struguri am descoperit-o acum vreo 3 ani, când am cumpărat un borcan de la Râureni. Pe vremea aia nu făceam dulcețuri, așa că anul acesta am vrut neapărat să încerc să fac măcar 2-3 borcane. Se pot folosi struguri albi cu boabe mari sau cu boabe mici. Dacă alegeți struguri cu boabe mari, înțepati-i cu un ac și scoateți sâmburii, aceștia având destul de puțini sâmburi și merită efortul.

Ingrediente 3 borcane:

  • 1 kg boabe struguri (albi, am folosit de Recaș, cu boabe mici și dulci)
  • 800 g zahăr
  • 500 ml apă

Zahărul cu apa se pun într-o oală și se fierb cam 30 de minute până ce zahărul se topește și siropul devine puțin dens. Se rup boabele de struguri de pe ciorchini și se trec sub jet de apă. Se adaugă apoi în siropul fierbinte. Se fierbe dulceața la foc mare, spumăm ori de câte ori este nevoie.

IMG_4056

Sâmburii de struguri vor ieși din boabe, se îndepărtează ușor cu lingura pentru că urcă la suprafața dulceței. Fierbem cam 1 oră dulceața sau până ce curge de pe lingură într-un singur fir (adică este legată bine). Sau, puneți pe o fafurie 2-3 lingurițe de dulceață, iar dacă curge greu de pe farfurie când o înclinăm este gata.

Borcanele se spală, se scurg și se încălzesc în cuptorul cu microunde 5 minute, astfel le sterilizăm. Le umplem cu dulceața fierbinte, cât sunt calde borcanele. Închidem cu capace și le acoperim cu prosoape. Le lăsăm la răcit, apoi le putem depozita în cămară. Este foarte bună, eu ador să o mănânc în iaurt dimineața 🙂 Are o culoare aurie, este destul de dulce, dar delicioasă!

Leave a Reply :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s