Rețetele bănățene, un deliciu!

În urmă cu o săptămână vă invitam să îmi trimiteți rețete bănățene pentru a alege apoi una dintre ele ca să o gătim împreună. Zis și făcut, am ales o rețetă iar Andreea, cea care a trimis-o, m-a însoțit la duminica rețetelor tradiționale din Banat, care a avut loc la Hostel Costel.

Retete banatene
La eveniment au luat parte mai mulți bloggeri și jurnaliști, împreună cu reprezentanții PRbeta și cei ai Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Evenimentul face parte din campania „Timișoara în orice colț de Românie” și are rolul de a promova Timișoara și valorile ei, în obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Retete banateneRetete banatene20 de persoane am gătit în echipe de câte doi, 10 rețete cu specific bănățean:

  • clătite bănățene;
  • mâncare de brozbe, adică o mâncare din napi sau sfeclă roșie cu ciolan;
  • crofne bănățene, rețeta aleasă de mine, un fel de gogoși;
  • zupă de ludaie, o supă de dovleac cu ceapă foarte bună;
  • 3 plăcinte întinse cu varză călită, cu brânză dulce și stafide, cu ludaie (dovleac), rețetă pregătită de Laura Laurențiu- Rețete ca la mama;
  • cotlete bănățene, cotlete de porc umplute cu varză călită, absolut delicioase;
  • tășcuțe cu gem, foi din aluat întinse foarte subțire, tăiate în pătrățele unite la mijloc cu gem, iar marginile bine presate. Au fost fierte, apoi trecute prin pesmet prăjit, asemănător cu cel folosit la găluștele cu prune;
  • langoși cu brânză.

Am gustat din toate și am rămas plăcut suprinsă, au fost foarte bune iar unele rețete extrem de simple! De exemplu, mâncarea de brozbe cu ciolan, un preparat tradițional făcut din napi sau sfeclă roșie a fost delicios, mai ales că eu de fel nu prea mănânc sfeclă.

Retete banateneFoto sus: tășcuțe cu gem.

Retete banateneÎmpreună cu Andreea, am gătit crofne bănățene, adică niște gogoși. Deși a fost aglomerație mare în  bucătărie și am stat la coadă până ne-a venit rândul să prăjim crofnele, am făcut niște gogoși jos pălăria!

Retete banatenep3

Evenimentul a fost reușit, am gătit și am gustat preparate pe care eu personal nu le-am mai încercat până acum, ne-am simțit bine, iar pentru mine a fost chiar o sursă de inspirație. Mă bucur foarte mult că am cunoscut bloggeri noi, pe Laura Laurențiu de la Rețete ca la mama și pe Andra Constantinescu de la Mentă & Rozmarin. Evenimentul în sine îl consider o lecție, să nu uităm că și noi avem rețete bune, demne de dat mai departe tinerilor, mai ales în zilele de astăzi când mulți dintre noi mânâncăm ce apucăm, mult fast food sau preferăm restaurantele cu specific internațional și uităm de preparatele cu care am copilărit, făcute de mama sau bunici. Așadar, la cât mai multe proiecte de acest gen!

Retete banatene

Advertisements

3 thoughts on “Rețetele bănățene, un deliciu!

  1. Pingback: La mulți ani! | Awfully Tasty

Leave a Reply :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s