Focaccia cu rozmarin și sare de mare

focaccia cu rozmarin

Pentru mine, să fac pâine sau focaccia în weekend este ceva obișnuit și foarte plăcut. Toată săptămâna mă gândesc ce rețetă să aleg și abia aștept să mă pun pe treabă. Aș vrea să încercați și voi, nu e greu deloc, mai ales când puteți pregăti aluatul cu o seară înainte de exemplu, și să îl coaceți în ziua următoare 🙂

Ingrediente pentru o focaccia mare 6-8 porții:

Pentru starter:

  • 1 linguriță și jumătate drojdie uscată sau 15 g drojdie proaspătă
  • 420 ml apă la temperatura camerei
  • 330 g făină tip 550 (făină cu mult gluten, pentru pâine)

Pentru aluatul final:

  • 330 g  făină tip 550
  • 1 lingură zahăr brun
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură sare de mare fină

Pentru topping:

  • 2 crenguțe rozmarin proaspăt
  • sare de mare, grunjoasă
  • ulei de măsline pentru uns, la final

Începem prin a face starter-ul. Amestecăm toate ingredientele pentru acesta cu o lingură într-un bol încăpător și acoperim cu folie alimentară. Lăsăm la temperatura camerei cel puțin 2 ore. După acest interval, starter-ul va fi plin de bule. Asta înseamnă că drojdia e activă, iar aluatul va crește frumos.

Focaccia cu ceapa rosie si branza de capra După cele 2 ore, adăugăm peste starter zahărul brun și uleiul de măsline și amestecăm cu o lingură, pentru omogenizare.

Focaccia cu ceapa rosie si branza de capra

Adăugăm făina și frământăm aluatul până ce aceasta este încorporată în totalitate. Presărăm sarea peste aluat și strângem bine cu mâna aluatul pentru a o încorpora, câteva minute. Aluatul se va înmuia puțin de la sare.

Ungem un vas cu ulei și punem aluatul modelat sub formă de bilă în acest vas. Îl acoperim din nou cu folie alimentară. Avem două opțiuni în acest moment:

  1.  Lăsăm aluatul la dospit 1 oră, într-un loc călduț, acoperit cu folie alimentară (ulterior urmând să fie copt);
  2. Punem aluatul la dospit în frigider, peste noapte, acoperit cu folie alimentară (urmând a fi copt a doua zi). Aluatul dospit la rece are un gust mai plăcut, focaccia va avea mai multe găurele în miez după ce va fi coaptă.

Indiferent de varianta aleasă, urmați pașii de mai jos după ce timpul de dospire a trecut, adică 1 oră sau întreaga noapte.

Focaccia cu ceapa rosie si branza de capra Pregătim o tavă 30×40 cm pe care punem hârtie de copt și o ungem cu ulei. Presărăm puțină făină pe masă și răsturnăm aluatul din vas (lucrați cu foarte puțină făină).

Focaccia cu rozmarin si sare de mare

Tragem ușor de marginile aluatului pentru a forma un dreptunghi. Luăm latura dreaptă scurtă de aluat și o aducem până la mijloc, apoi luăm latura stângă și o suprapunem peste aluat, până la margine, dar fără să o depășim. Vom avea trei layere de aluat (straturi). Această împăturie se numește Stretch and Fold și o mai găsiți prescurtat SF. Are rolul de a întări rețeaua de gluten din aluat, fără să fie nevoie să îl  frământăm în exces.

Focaccia cu ceapa rosie si branza de capra

Punem aluatul împăturit în tavă, cu partea îmbinării laturilor în jos și îl presăm ușor cu degetele pentru a îl distribui în tavă, dar nu tragem de el în exces. Aluatul nu va umple toată tava în acest moment. Acoperim din nou cu folie alimentară, unsă cu ulei să nu se lipească de aluat.

Mai stă la dospit încă o oră, dar la interval de 15 minute, îndepărtați folia și presați-l din nou cu degetele ușor pentru a se distribui în toată tava. Veți observa că aluatul pe măsură ce dospește este mai moale, mai lichid, face bule și va umple toată tava în final.

Focaccia cu rozmarin si sare de mare

Încălzim cuptorul la 220˚C înainte cu cel puțin jumătate de oră a coace focaccia. Luăm crenguțele de rozmarin și le rupem în bucăți mici. După ce aluatul a dospit, înfigem rozmarinul în aluat din loc în loc și presărăm sare de mare grunjoasă.

Focaccia cu rozmarin si sare de mare

Dăm tava la cuptor pentru 10 minute (dacă aveți piatră de copt, ridicați hârtia de copt din tavă, mutați focaccia împreună cu hârtia de copt direct pe piatră și coaceți-o în acest mod; eu așa am procedat), apoi scădem temperatura la 190˚C și o mai coacem încă 15-20 de minute, până ce aluatul este rumen atât la suprafață, dar și în partea de jos.

Scoatem tava din cuptor, mutăm focaccia pe un gratar și o ungem cu ulei de măsline cât e fierbinte. Uleiul de măsline are rolul de a păstra proaspătă focaccia.

Focaccia cu rozmarin si sare de mare Tăiați-o felii când s-a răcit complet. Este foarte bună, pufoasă și cu o aromă deosebită. Păstrați-o învelită în folie alimentară, pentru a rămâne proaspătă.

Focaccia cu rozmarin si sare de mare

2 thoughts on “Focaccia cu rozmarin și sare de mare

Leave a Reply :)