Mini tarte cu vanilie

mini tarte vanilie

Floricele dulci, umplute cu o cremă fină de vanilie, frumoase și foarte aromate! Puteți pune orice topping doriți: fructe proaspete (căpșuni, afine, semințe de rodie, zmeură), ciocolată, caramel, frișcă, dulcețuri.

Ingrediente aluat (pentru aprox 20 bucăți):

  • 150 g făină
  • 70 g unt
  • 1 lingură zahăr
  • 1-2 linguri apă

Ingrediente crema de vanilie:

  • 200 ml lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 2 lingurițe rase de amidon/ făină alba
  • 2 linguri zahăr
  • semințele de la o păstaie de vanilie sau 1 lingură extract vanilie

Topping: ciocolată rasă, fructe proaspete, dulceață de cireșe, căpșuni, marmeladă de lămâie, etc

Începem prin a face crustele de aluat. Încingem cuptorul la 180˚C și pregătim o tavă de brioșe sau forme individuale (eu am cumpărat de la Auchan un set de forme mici individuale). În funcție de forma aleasă și cât de subțire întindeți aluatul, veți obține în jur de 15-20 de bucăți.

Într-un bol punem făina, untul rece tăiat cuburi mici și zahărul. Le amestecăm cu degetele (sau folosiți un robot dacă vreți) până obținem o compoziție nisipoasă. Adăugăm apă cât să se lege aluatul, îl facem bilă, îl punem în folie alimentară și îl dăm la rece 20-30 de minute.

Întindem aluatul într-o foaie foarte subțire, îl tăiem cercuri și îl presăm ușor în formele alese (eu nu le-am uns cu nimic, aluatul nu se lipește). Dăm la rece 30 de minute sau la congelator 10 minute. Este foarte necesar acest pas, aluatul se va întări și își va păstra forma când este copt.

Scoatem formele de la rece, le înțepăm cu o furculiță din loc în loc și le coacem 10-12 minute. Nu trebuie să se rumenească prea mult. Le lăsăm la răcit apoi le scoatem ușor din forme.

mini tarte cu vanilie

Pentru crema de vanilie, într-un bol frecăm gălbenușurile cu zahărul, vanilia și amidonul până devin cremoase și se deschid la culoare.

mini tarte cu vanilie

Încălzim laptele (cât să putem ține degetul în el) și îl turnăm peste gălbenușuri. Amestecăm bine și mutăm compoziția în oală. Punem pe foc mic spre mediu și amestecăm non stop în cremă până se îngroașă și devine ca o budincă. Durează doar câteva minuțele.

mini tarte cu vanilie

Lăsăm la răcorit, mai amestecăm în ea din când în când pentru a nu face crustă deasupra, apoi punem câte o linguriță cu vârf în fiecare crustă de tartă.

mini tarte cu vanilie

mini tarte cu vanilie

Ca topping, eu am folosit ciocolată neagră tocată, marmeladă de lămâie (un deliciu), cireșe din dulceață de cireșe cu scorțișoară, dulceață de piersici. Am pus câte un vârf de linguriță în fiecare tartă.

mini tarte cu vanilie

Sunt bune de mâncat imediat, dar și mai bune dacă stau câteva ore acoperite, astfel crusta se mai înmoaie, doar marginile rămân crocante.

mini tarte cu vanilie

mini tarte cu vanilie

Leave a Reply :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s