Ruladă din bezea cu mascarpone, petale de trandafiri și zmeură

rulada din bezea
rulada din bezea cu mascarpone, fistic si zmeura

O nouă rețetă Ottolenghi, din ultima carte lansată ”Plenty More”. De când așteptam să v-o prezint! Îl puteți vedea chiar pe Ottolenghi pregătind acest desert aici. Nici nu vă imaginați cât este de bună această ruladă, dulce dar light, cremoasă, bezeaua crocantă la exterior dar foarte pufoasă în mijloc. Am făcut-o de două ori până să ajung să o pozez pentru blog și am mâncat-o pe nerăsuflate!

Ingrediente pentru bezea:

  • 4 albușuri
  • 250 g zahăr pudră/fin
  • 1 linguriță vanilie
  • 1 linguriță oțet de vin alb (sau oțet simplu)
  • 1 linguriță amidon

Pentru cremă:

  • 100 g mascarpone
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 1 lingură apă de trandafiri
  • 400 ml frișcă lichidă (eu folosesc Ladorna)

Pentru topping:

  • 150 g zmeură proaspătă (se poate folosi și congelată)
  • 2 linguri petale de trandafiri (găsiți la Cămara cu Mirodenii, trandafiri de Damasc)
  • 1 linguriță fistic tocat mărunt

Încălzim cuptorul la 150˚C. Într-o tavă întinsă de 33 x 24 cm punem hârtie de copt, încât să depășească marginile tăvii.

Într-un bol mixăm albușurile până devin spumă și se întăresc. Adăugăm în acest moment zahărul în 3 tranșe, mixând încontinuu. Dăm mixerul la o parte și luăm o spatulă. Încorporăm pe rând vanilia, oțetul și amidonul, amestecând ușor. Turnăm bezeaua în tava pregătită și o nivelăm.

Dăm la cuptor pentru 30 de minute. Scoatem tava din cuptor și lăsăm bezeaua la răcit în tavă.

rulada din bezea cu mascarpone, fistic si zmeura

Pregătim o bucată de hârtie de copt pe care o punem pe masă. Ridicăm bezeaua din tavă după ce s-a răcit complet și o răsturnăm ușor pe hârtia de pe masă. Îndepărtăm hârtia care se află pe bezea.

rulada din bezea cu mascarpone, fistic si zmeura

Facem crema. Amestecăm mascarpone cu zahărul pudră și apa de trandafiri, apoi turnăm frișca lichidă peste ea și mixăm până ce se întărește. Întindem un strat de cremă peste bezea și presărăm zmeura (oprim câteva bucăți pentru decor), împreună cu câteva petale de trandafiri (dacă folosiți zmeură congelată, o puteți adăuga  în jumătate din cremă).

rulada din bezea cu mascarpone, fistic si zmeura

Ajutându-ne de hârtia de copt, rulăm bezeaua pe lungime, într-un sul. Mutăm rulada pe un platou și o acoperim cu restul de cremă. Presărăm deasupra petale de trandafiri, câteva bucăți de zmeură și fistic. Dăm la rece 30 de minute.

rulada din bezea cu mascarpone, fistic si zmeura

Putem pudra cu zahăr înainte de a o mânca. Este ceva de vis, bezeaua crocantă la exterior și foarte fluffy în miez, crema fină de mascarpone, zmeura acrișoară… Să tot mănânci din ea! Se păstrează la frigider și se consumă în cel mult două zile pentru că bezeaua se va umezi de la cremă.

rulada din bezea cu mascarpone, fistic si zmeura

rulada din bezea cu mascarpone, fistic si zmeura

12 thoughts on “Ruladă din bezea cu mascarpone, petale de trandafiri și zmeură

  1. Am facut rulada, a iesit bestial! Seamana mult cu Pavlova, dar se face mai repede. A pus zmeura, mure si afine, cred ca vara se poate face cu visine ca sunt din belsug. Toata lumea superincantata, multumesc Narcisa!

    Liked by 1 person

  2. Am facut rulada. A iesit ceva de vis. Toti cei care au gustat-o au fost super incantati. Multumesc mult pentru reteta.
    Imi place foarte mult site-ul tau. Felicitari pentru tot ceea ce faci!

    Liked by 1 person

  3. Pentru cuptorul electric care este temperatura optima pt a coace bezeaua? Caldura de sus sau si de sus si de jos? Si este necesara ventilatie? Intreb pt ca am mai avut incercari esuate cu bezeaua si chiar imi foresc sa iasa :((( :(((

    Like

    • Caldura de sus si de jos, cel putin eu asa il folosesc pe al meu care e tot electric. Daca fac o pavlova mare, o coc pe la 130-140 grade, daca fac varianta mini, la 100 de grade, cu ventilatie pornita.

      Daca vrei sa faci bezea crocanta, sfaramicioasa, fara mijloc pufos/ moale, atunci o coci fara ventilatie. Temperaturi intre 100-130, in functie de marimea bezelelor.

      Like

Leave a Reply :)