Aluat pentru pizza

Pizza dough

Aluatul meu preferat de pizza. Este ușor de făcut, mai ales dacă aveți un robot de bucătărie.

Ingrediente pentru o pizza:

  • 250 g făină tip 650
  • 150 ml apă călduță
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 1 linguriță rasă sare de mare
  • 2 linguri ulei măsline extra virgin
  • 1/2 linguriță drojdie uscată

Încep prin a vă recomanda să vă cumpărați un robot de bucătărie. Este foarte util! Eu pregătesc aluatul de pizza cu ajutorul lui și în 5 minute este gata frământat. Cu mâna durează ceva mai mult.

Dacă folosiți un robot tot ce trebuie să faceți este să puneți ingredientele în vas și să lăsați robotul să mixeze aluatul cel puțin 5 minute. După acest interval aluatul va fi sub forma unei bile, nu se va lipi de mâni, iar dacă dați cu degetul prin făină apoi apăsați aluatul ușor, acesta v-a reveni la forma inițială. Se lasă la crescut cam 30 de minute.

Dacă nu aveți robot, procedați în felul următor: amestecăm făina, sarea, zahărul și drojdia într-un vas și facem o gaură în mijloc. Amestecăm uleiul cu apa caldă (nu fierbinte) și o adăugăm treptat peste făină. Mutăm apoi aluatul pe masă și îl frământăm bine cel puțin 10 minute, până devine elastic și nelipicios. Punem aluatul într-un bol uns cu ulei și lăsăm la crescut într-un loc ferit de curenți, de preferat acoperit.

Presărăm puțină făină pe masă și întindem aluatul după plac, mai gros sau mai subțire. Îl putem folosi pentru a face pizza sau chiar focaccia. Coacem la 250˚C (sau la temperatura maximă a cuptorului) pentru 6-8 minute, până se rumenesc marginile.

3 thoughts on “Aluat pentru pizza

Leave a Reply :)