Soda bread (pâine cu bicarbonat)

soda bread

Cea mai simplă rețetă de pâine, fără frământare și fără dospire. Este ideală să o pregătiți pentru un prânz/cină/masă în familie, se coace imediat ce aluatul a fost pregătit. Este recomandat a fi mâncată chiar după ce a fost coaptă, pentru că nu se păstrează bine mai multe zile la rând. Rețeta o găsiți și aici.

Ingrediente:

  • 370 g făină albă tip 650
  • 130 g făină integrală
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1 linguriță sare
  • 40 g unt topit
  • 1 lingură melasă/miere
  • 300-340 ml lapte bătut (sau lapte dulce amestecat cu 1 lingură zeamă de lămâie)

Încălzim cuptorul 200˚C. Într-un bol mare amestecăm făina albă cu cea întegrală, sarea și bicarbonatul. Amestecăm ingredientele și facem o adâncitură în mijloc. Adăugăm untul topit, mierea/melasa și 300 g lapte bătut. Cu o lingură amestecăm din nou, până când aluatul devine greu de manevrat. Dacă este prea uscat, mai adăugăm lapte bătut. Eu nu am mai avut nevoie. Răsturnăm aluatul pe masă și îl mai frământăm puțin, îl facem o bilă și îl aplatizăm puțin. Punem hârtie de copt pe o tavă întinsă, pudrăm puțină făină și așezăm aluatul. Cu coada unei linguri de lemn facem o cruce în pâinea noastră. Apăsați puternic în aluat, până simțiți că ajungeți la baza tăvii. Presărăm un praf de făină peste aluat și punem la copt pentru 30-40 de minute.

DSCN1007

Pâinea e gata în momentul când a crescut, este rumenă, iar aluatul nu este umed unde pâinea s-a crăpat. Scoatem din cuptor și o putem mânca caldă, cu unt, o dulceață, o tocăniță sau orice vă surâde. Pâinea cu bicarbonat trebuie mâncată relativ repede, nu se păstrează proaspătă zile la rând.

IMG_3554

Leave a Reply :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s