Magiun de prune, fără zahăr, cu anason stelat și scorțișoară. Pentru mine, prunele se transformă radical în momentul când le sunt alăturate scorțișoară, anason sau vanilie. Anul trecut am făcut dulceață de prune cu scorțișoară, anul acesta am vrut să fac însă un magiun. Pentru a avea o culoare intensă, este indicat să folosim o cantitate mică de fructe când facem o dulceață, un gem sau magiun. Astfel, nu mai mult de 3 kg de fructe pregătite deodată, pentru o culoare aprinsă! Pentru magiun, fructele pot fi lăsate întregi sau date prin mașina de tocat carne, pentru o consistență foarte fină. Eu am preferat să le las întregi.
Ingrediente (5-6 borcane):
- 3 kg prune bine coapte, fără sâmburi
- zeama de la 1 lămâie
- 1 stea anason
- 1 băț scorțișoară
Prunele spălate și scurse bine de apă se rup pe jumătate și se scot sâmburii. Se pun într-o oală mare, cu fundul gros. Peste ele se adaugă zeama de lămâie, steaua de anason și bățul de scorțișoară. Acoperim oala și o lăsăm 1-2 ore deoparte, pentru ca fructele să lase suc. Se pune apoi la fiert timp de 2 ore și jumătate sau chiar 3 ore. În prima oră fierbem magiunul la flacără medie/mare, apoi când scade și se îngroașă, pe foc mic și amestecăm des. Magiunul este gata când este bine legat, clocotește greu, cu bule mari, iar cantitatea inițială a scăzut la jumătate.
Între timp pregătim borcanele, le spălăm, le lăsăm la scurs, iar când oprim focul la magiun le punem în cuptorul cu microunde pentru 5 minute. Astfel le sterilizăm. Turnăm magiunul fierbinte în borcanele calde, cu grijă, să nu ne ardem. Le închidem și le acoperim cu un prosop. Le lăsăm la răcit, apoi le mutăm în cămară/loc rece și întunecat. Am obținut 6 borcane de magiun. Are o culoare deosebită și un gust fantastic! Fără pic de zahăr, este foarte sănătos. Magiun puteți face și din caise, piersici.