Mâine românii sărbătoresc ”Sfinții 40 de Mucenici”. Există numeroase tradiții pentru această sărbătoare, dar în ziua de astăzi, singurul obicei care mai persistă este acela ca femeile să coacă sau să fiarbă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite ”sfințișori” sau ”mucenici”. Eu am fost foarte încântată să pregătesc mucenicii, mai ales că este prima dată când îi fac. Din rețeta încercată de mine, ies 8 mucenici mari și am găsit-o aici.
Ingrediente aluat:
- 600 g făină tip 650 sau 000
- 2 gălbenșuri
- 30 g drojdie
- coaja rasă fin de la 1 lămâie
- 30 g unt
- 1 linguriță zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 300 ml lapte cald
Sirop:
- 50 g zahăr
- 1 ceașcă miere
- 300 ml apă
- 1/2 linguriță esență de vanilie
Topping:
- 250 g nuci tocate
Pregătim aluatul după cum urmează: într-un bol mic facem maiaua din drojdie, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță făină și 2-3 lingurițe lapte cald. Lăsăm 10 minute deoparte.
Într-un bol mare vom pune făina, sarea, coaja rasă de lămâie, gălbenușurile, untul și laptele. Adăugăm maiaua și le amestecăm bine pe toate, până aluatul devine omogen. Lăsăm la crescut, acoperit cu un prosop. Va arăta cam așa.
Împărțim aluatul după ce a crescut în 8 bucăți, pe care la rândul lor le împărțim în două. Vom rula fiecare bucată de aluat cu palmele ca să obținem niște fâșii lungi. Răsucim câte două rulouri și le împletim sub formă de 8. Punem mucenicii într-o tavă pe hârtie de copt. Îi vom coace 45 de minute la 180˚C.
Fierbem apa cu zahărul câteva minute. Lăsăm să se răcească puțin și adăugăm mierea și esența de vanilie.
Când mucenicii sunt gata îi scoatem din cuptor și îi lăsăm să se răcească puțin. Îi scufundăm apoi în sirop. Eu i-am uns cu miere cu o pensulă și abia apoi am presărat nuca. Astfel, nuca se fixează mai bine pe mucenici 🙂 Sunt foarte buni, ne-au plăcut mult! Sper să vă placă și vouă!