Dulceață de cireșe cu scorțișoară

IMG_0791_edited

Ce aromă, ce culoare și ce gust are dulceața de cireșe cu scorțișoară! Vara trecută a fost prima dată când am făcut dulcețuri singură, doar pentru mine. Printre preferatele mele sunt dulceața de pere cu anason, prune cu scorțișoară și piersici cu miez roșu de grădină cu scorțișoară. Încercați măcar o dată să folosiți condimente în prepararea dulcețurilor și nu le veți mai face în alt mod, vă asigur.

Ingrediente:

  • 2.5 kg cireșe curățate și spălate (fără os și codițe; 3kg cu os și codițe)
  • 1.2 kg zahăr (de obicei folosesc 500 g zahăr la 1 kg de fructe, dar cireșele au fost dulci și nu am vrut să obțin o dulceață ca mierea)
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 baton scorțișoară

IMG_0698_edited

Am ales cireșe de un roșu deschis, chiar portocaliu, vreo 3 kg. Le-am spălat, am rupt codițele și am scos sâmburii. Au rămas 2.5 kg fructe peste care am stors o lămâie, am rupt un băț de scorțișoară și am presărat 1.2 kg zahăr. Le-am amestecat bine și le-am pus la frigider peste noapte.

IMG_0700_edited

A doua zi am mutat fructele și siropul lăsat de acestea într-o oală teflonată și am fiert dulceața la foc mediu spre mic 2 ore. Din când în când am spumat-o și am amestecat prin ea. Dulceața este gata în momentul în care vom pune pe o farfurie 1 linguriță de dulceață, o lăsăm câteva minute să se răcească, iar daca devine densă, ca mierea, și curge greu de pe farfurie înseamnă că este gata.

Între timp am spălat 6 borcane, le-am pus la scurs, iar când dulceața a fost gata le-am pus în cuptorul cu microunde și le-am încălzit timp de 5 minute. Astfel le sterilizăm. Luăm borcanele calde și le umplem cu dulceața fierbinte/caldă. Punem capacele și strângem bine. Le acoperim cu un prosop și le lăsăm la răcit. Apoi le putem muta în cămară.

IMG_0788_edited

Vara trecută am făcut aproximativ 50 de borcane de dulceață din diferite fructe folosind aceași rețetă și nu mi s-a întâmplat să dau greș cu nici măcar un borcan. Am citit pe net sute de sfaturi, să întoarcem borcanele cu fundul în sus după ce le-am umplut și închis. Alții le sterilizează sau pun conservant în dulceață. Găsesc inutile toate aceste aspecte, dar rămâne la alegerea voastră cum să procedați.

Leave a Reply :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s