Este o reteta foarte simplă, efortul depus este minim, iar painea este foarte bună. Rețeta este din cartea ”Peter Reinhart’s artisan breads every day” și am testat-o de 2 ori până acum.
Ingrediente ( 2 pâini medii):
- 680 g făină albă tip 550 (puteți înlocui 50g de făină cu 50 g făină de secară sau integrală dacă doriți)
- 454 g apă
- 7 g drojdie uscată
- 14 g sare (1 lingură rasă)
Ingredientele se pun într-un vas mare și se amestecă la început cu o lingură, apoi cu mâna până ce făina este bine încorporată. Puteți folosi și robotul dacă doriți. Frământați aluatul 2-3 minute, apoi puneți-l într-un bol mare uns cu ulei, puneți bolul într-o plasă de plastic, strângeți bine punga și dați-l la frigider peste noapte sau pâna la 4 zile. Eu l-am lăsat peste noapte.
În ziua când doriți să coaceți pâinea, scoateți aluatul din frigider și lăsați-l la temperatura camerei 2 ore. Aluatul va arăta cam așa:
Presărați puțină făină deasupra aluatului în bol și pe masa de lucru. Răsturnați aluatul din vas. Putem observa că a fermentat și e plin de bule.
Împărțim aluatul în două bucăți egale. Pentru fiecare bucată aducem marginile aluatului spre interior, îl întoarcem dintr-o mișcare fermă (astfel avem partea fină a aluatului în sus, adică cea pe care l-am răsturnat pe masă inițial) și le dăm o primă formă rotundă. Nu lucrați aluatul în exces. Lăsăm la relaxat 15 minute pe masă, acoperit pentru a nu se usca.
Pregătim două boluri rotunde sau două tăvi de chec în care punem câte o pânză dură. Presărăm făină peste pânză, destul de multă ca să nu se lipească de aluat.
Luăm o bucată de aluat pe o racletă sau o spatulă lată dacă aveți și îl răsturnăm din nou pe masa puțin înfăinată. Presăm ușor cu palma să scoatem aerul din aluat, apoi aducem din nou marginile spre interior și îi dăm o formă rotundă. Punem aluatul într-un bol pe pânza înfăinată și acoperim bolul (eu folosesc un banneton pentru a dospi pâinea rotundă).
Procedăm la fel și cu a doua bucată de aluat dacă dorim o formă rotundă.
Eu am ales să o fac batard. Aruncați un ochi pe Hamelman aici la minutul 6.30 pentru a vedea cum se dă forma batard.
Lăsăm aluatul la dospit pentru 1 oră și jumătate. În ultimele 40 de minute, pornim cuptorul la 230˚C și punem o tavă cu apă în partea de jos a cuptorului. Aluatul va crește în acest interval de timp.
Pregătim o lamă sau un cuțit foarte bine ascuțit. Pe o tavă întinsă puneți hârtie de copt (în cazul în care nu aveți piatră de copt). Răsturnați pe rând fiecare aluat din bol, crestați-l sub formă de cruce dacă pâinea este rotundă sau după plac. Dacă ați optat pentru o formă batard, crestați pâinea din 2-3 tăieturi pe diagonală.
Puneți tava pe grătarul poziționat la mijlocul cuptorului. Coacem 15 minute cu aburi, apoi scoatem tava cu apă din cuptor, dăm temperatura la 220˚C și mai coacem pâinea între 15-25 de minute.
Pâinea e gata când e rumenă bine de tot, iar dacă ciocnim cu degetul fundul pânii, acesta sună a gol. Scoatem pâinea din cuptor, o mutăm din tavă pe un grătar și o lăsăm la răcit, apoi o putem felia. Se păstrează într-o pungă de plastic strânsă bine timp de 4-5 zile.