Choux à la crème cu cremă de vanilie

choux

choux à la crème

Choux à la crème, v-ați gândit vreodată să le faceți acasă? Sunt foarte faine, nu-s deloc greu de făcut și le puteți umple cu ce cremă vă place. Eu am folosit o cremă de vanilie iar în câteva dintre ele am pus lemon curd, dar pot fi umplute și cu frișcă sau ciocolată. De asemenea, topping-ul poate fi un simplu zahăr pudră sau sosuri dulci de ciocolată, caramel.

Aluat (am obținut 26 de bucăți):

  • 200 ml lapte
  • 3 ouă medii
  • 2 linguri zahăr
  • 85 g unt
  • 115 g făină
  • 1 vf sare

Crema de vanilie (crème patissiere):

  • 300 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguri esență de vanilie sau semințele de la o păstaie
  • 2 lingurițe amidon
  • 50 g unt

Încingem cuptorul la 200°C și pregătim o tavă întinsă pe care punem hârtie de copt.

Într-o cratiță pe foc mediu punem laptele, zahărul și untul. Când untul s-a topit adăugăm sarea și făina și amestecăm vertiginos. Aluatul trebuie să fie legat, ca o bilă. Luăm de pe foc și lăsăm la răcit, cât să fie ușor călduț..

choux à la crème

Încorporăm apoi ouăle, pe rând și amestecăm bine de tot. Nu vă speriați, la început compoziția va arăta ciudat, dar pe măsură ce se combină ouăle în aluat capătă o textură groasă, densă. Compoziția nu trebuie să fie prea lichidă la final pentru că altfel nu își vor păstra forma când așezăm grămăjoare pe tavă.

choux à la crème

Mutăm compoziția într-un posh și turnăm biluțe de aluat de mărimea unei mingi de ping pong la distanță de 3-4 cm între ele. Cu un deget umezit în apă presăm ușor vârfurile (vă puteți folosi și de o lingură, dar vor ieși mai inegale).

choux à la crème

Dăm la cuptor pentru 30-35 de minute, sau până sunt aurii bine de tot iar dacă înfigem o scobitoare în ele, aceasta iese uscată. Dacă nu sunt bine coapte, se vor lăsa. Aveți grijă însă nici să nu le ardeți prea tare.

choux à la crème

Oprim cuptorul și scoatem tava.  Cu o scobitoare sau un băț de figărui înțepăm fiecare choux în partea de jos. Le așezăm în tavă invers, cu partea înțepată în sus. Le punem înapoi în cuptorul cald, pentru 5 minute. Le lăsăm apoi la răcit.

choux à la crème

Pentru crema de vanilie, într-un bol frecăm gălbenușurile cu zahărul, vanilia și amidonul până devin cremoase și se deschid la culoare. Încălzim laptele (cât să putem ține degetul în el) și îl turnăm peste gălbenușuri. Amestecăm bine și mutăm compoziția în oală. Punem pe foc mic spre mediu și amestecăm non stop în cremă până se îngroașă și devine ca o budincă. Durează doar câteva minuțele, așa că stați lângă oală. La final adăugați untul.

mini tarte cu vanilie

Când crema s-a răcit o punem într-un posh și umplem fiecare choux cu cremă de vanilie. Cojile de choux le puteți tăia pe jumătate sau le puteți umple folosind un dui pe care îl înfigeți în partea de jos a cojilor, unde au fost înțepate.

choux à la crème

Le așezăm pe o farfurie și le pudrăm cu zahăr sau le înmuiem în ciocolată topită, le stropim cu sos caramel sau sos din ciocolată, fiecare cum dorește 🙂 Sunt delicioase!

choux à la crème

choux à la crème

4 thoughts on “Choux à la crème cu cremă de vanilie

Leave a Reply :)