Cine nu își amintește de cornulețele cu rahat, fragede, făcute cu untură și presărate cu zahăr pudră? Doamne câte mai mâncam când eram mică. Au trecut mulți ani de când nu le-am mai gustat și ce-i drept, nici nu îmi mai aminteam rețeta. I-am cerut-o însă mătușii mele Mirela, ea făcea cele mai bune prăjituri în familia noastră.
Ingrediente:
- 700 g făină (cât cuprinde)
- 250 g untură, la temperatura camerei (osânză)
- 2 linguri cu vârf smântână (am folosit Albalact)
- coaja rasă fin de la 1 lămâie
- 1 plic drojdie
- 2 linguri zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 1 lingură oțet
- 1 lingură esență vanilie (opțional)
- rahat
- zahăr pudră pentru presărat
Amestecăm smântâna cu drojdia și cu cele 2 linguri de zahăr. Într-un bol mai mare punem untura moale, sarea, coaja de lămâie, oțetul, vanilia și smântâna. Le amestecăm, apoi adăugăm făina, în 2-3 tranșe. Frământăm bine aluatul și îl lăsăm 30 de minute sau chiar 1 oră la odihnit.
Încingem cuptorul la 180˚C și împărțim aluatul în 4-5 bucăți. Presărăm făină pe masă și îl întindem sub forma unui dreptunghi, nu foarte lat, însă lung și subțire. Tăiem triunghiuri cu un cuțit și așezăm câte o bucată de rahat la baza fiecărui triunghi.
Rulăm fiecare bucată de rahat pentru a da formă de cornuleț. Le așezăm în tăvi pe hârtie de copt.
Coacem cornulețele cam 20 de minute, până devin rumene la vârfuri. Se lasă la răcit în tavă, apoi se mută pe un platou sau într-o cutie. Sunt fragile și se rup foarte ușor, pentru că aluatul este fraged.
Se pudrează cu zahăr din belșug și se țin acoperite. Se topesc în gură, atât sunt de fragede! Spor la pregătit cornulețe delicioase 🙂
cu ce poate fi inlocuita untura daca nu am ?
LikeLike
Irina, ai putea folosi unt peste 80% grăsime, dar rezultatul nu va fi același. Untura dă un gust extraordinar cornulețelor, pe lângă frăgezime. Găsești untură la Carrefour, de acolo am luat și eu mai demult.
LikeLike