Rețeta pentru un hummus marca Ottolenghi. Simplu, foarte bun și cremos. Fără gluten, de post, bănuiesc că știți și voi de fapt cât de bogat este năutul în fibre și cât de hrănitor. Secretul este să folosiți năut uscat, înmuiat în apă peste noapte, cum spune chiar Ottolenghi: ”is all about an overnight soaking and using the kind of creamy tahini you could eat by the spoon”. Mai multe informații utile în link-ul de aici.
Ingrediente:
- 250 g năut uscat (Ottolenghi susține că năutul uscat este cel mai bun în prepararea unui hummus; dacă folosiți din conservă aveți nevoie de 600 g năut fiert, scurs de apă, aprox 3 conserve)
- 1 linguriță bicarbonat (îl excludeți dacă folosiți năut din conservă)
- 4 căței usturoi
- 4-5 linguri tahini făcut în casă sau 270 g tahini light dacă îl cumpărați (sau după gust)
- 100 ml apă rece
- 4 linguri zeamă de lămâie
- sare
- sumac și ulei de măsline pentru topping (alegerea mea)
Năutul uscat se pune cu o seară înainte de gătire în apă rece. După o zi/noapte, se scurge de apă și pune într-un vas împreună cu o 1 linguriță de bicarbonat și se gătește la foc mare 3 minute. Se adaugă 1.5 litri apă și se fierbe între 20-40 de minute. Orice pieliță care se ridică la suprafața apei se îndepărtează. Este fiert în momentul când dacă este strâns între degete se sparge ușor. Se scurge de apă și se pune într-un robot de bucătărie. Se mixează până devine o pastă fină, apoi se adaugă pe rând, în timp ce robotul încă mixează, usturoiul, pasta de susan, zeama de lămâie, apa și 1 linguriță și jumătate de sare. Trebuie să obținem o cremă foarte fină la final. Dacă considerați că este prea gros, adăugați puțină apă în care a fiert.
Se transferă într-un bol și se lasă la odihnit 30 de minute, apoi se poate consuma. Se păstrează la frigider 3 zile. Eu am presărat puțin sumac și niște ulei de măsline deasupra.
Yummy! 🙂
LikeLike
Yes 🙂
LikeLike