Melci cu scorțișoară

melci cu scorțișoară

Acest aluat pentru melci este foarte pufos și foarte bun la gust! În plus, se pregătește ușor, nu e lipicios și se poate păstra în frigider 4 zile. La final veți obține niște melci aromați, dulci de se topesc în gură. Rețeta este din cartea lui Peter Reinhart – ”Reinhart’s artisan breads every day” și poate fi de post sau de dulce, după preferință. Eu i-am pregătit deja de două ori și am fost foarte mulțumită. Sper să vă placă și vouă. I-am mâncat atât cu glazură dar și fără, sunt la fel de buni, însă nu atât de dulci. Dacă veți alege să îi faceți cu unt și lapte (adică de dulce), aluatul va fi mai mătăsos și mai fin.

Ingrediente aluat pentru 24-30 de melci:

 • 794 g făină
 • 14 g sare
 • 85 g zahăr
 • 15 g drojdie instant
 • 482 g lapte/ apă
 • 113 g unt topit/ulei floarea soarelui
 • coaja rasă fin de la 1 lămâie

Pentru umplutură:

 • 43 g scorțișoară pudră
 • 170 g zahăr
 • 50 g unt topit sau ulei

Glazură de zahăr (opțional):

 • 150 g zahăr pudră
 • 30 g lapte/apă
 • 1 linguriță extract de vanilie/lămâie/portocală

Facem aluatul: Topim untul și îl amestecăm cu laptele. Într-un vas mare punem zahărul, făina, sarea și drojdia și le amestecăm ușor. Turnăm peste făină untul cu laptele și amestecăm la început cu o lingură, iar apoi cu mâna. Aluatul se lucrează foarte ușor, este nelipicios, destul de compact. Frământați-l 5 minute apoi puneți-l într-un vas uns cu ulei și acoperiți-l cu folie. În acest moment aluatul se poate pune la rece pentru 4 zile. În ziua când doriți să îl coaceți, îl scoateți din frigider și îl lăsați la temperatura camerei 3 ore. Ulterior procedați cum este mai jos.

melci cu scortisoara

Dacă doriți să îl pregătiți în aceași zi, lăsați-l la dospit la temperatura camerei până își dublează volumul. Va fi foarte pufos și va crește destul de mult.

melci cu scortisoara

După ce aluatul este bine dospit sau a stat la temperatura camerei 3 ore, se răstoarnă pe masa puțin înfăinată, se taie în două bucăți egale, se fac bile și se lasă la odihnit 20 de minute (acoperiți aluatul pentru a nu se usca).

Între timp amestecați scorțișoara cu zahărul într-un bol și topiți untul sau pregătiți uleiul pentru a unge aluatul. De asemenea, pregătim 2 tăvi rotunde sau o tavă mare întinsă pe care punem hârtie de copt sau daca sunt din ceramică, le ungem cu unt.

După cele 20 de minute, fiecare bucată de aluat se întinde într-un dreptunghi gros de jumătate de centimetru. Ungem aluatul cu unt/ulei și presărăm zahărul amestecat cu scorțișoară. Avem grijă să lăsăm bordurile aluatului fără topping.

melci cu scortisoara

Rulăm aluatul pe lățime, într-un sul gros și îl tăiem felii groase de 2.5 cm pe care le așezăm în tava pregătită, cu partea tăiată în jos la distanță de 2-3 cm între ele pentru că vor crește. Le stropim/pulverizăm sau le ungem cu ulei cu o pensulă și le acoperim cu folie. Le lăsăm la dospit la temperatura camerei pentru 2 ore.

melci cu scortisoara

Înainte cu 30 minute de a fi copți încălzim cuptorul la 177˚C. După cele 2 ore la dospit melcii trebuie să fie foarte pufoși, crescuți și apropiați. Trebuie să arate cam așa:

melci cu scortisoara

Coacem melcii pentru 10 minute, apoi întoarcem tava și mai coacem pentru încă 5-10 minute până când devin aurii-rumeniți bine.

melci cu scortisoara

Între timp pregătim glazura: într-un bol amestecăm zahărul pudră cu vanilia, apoi încorporăm treptat laptele. Glazura poate fi mai lichidă sau mai groasă. Dacă este mai groasă, decorul își va păstra mai bine forma. Scoatem melcii din cuptor și îi lăsăm la răcit 5 minute, apoi cu o lingură sau un posh dacă aveți chef, turnăm glazura peste ei, după plac.

Îi puteți însă pudra cu puțin zahăr pudră când s-au răcit dacă nu doriți glazură. Indiferent de alegere, sunt foarte gustoși. De asemenea, aluatul poate fi umplut și cu fructe, nuci, stafide. Pentru că aluatul se poate păstra 4 zile la frigider, puteți coace doar jumătate din el (înjumătățiți umplutura în acest caz).

melci cu scortisoara

Leave a Reply :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s