Tort Sacher

tort sacher
Tort Sacher

Tortul Sacher este un tort celebru, cunoscut în toată lumea, de origine vieneză. Are un blat fin însiropat cu gem de caise, învelit apoi în ciocolată. Nu este greu de făcut, iar gustul este grozav! Se păstrează bine mai mult de o săptămână, ba chiar aroma sa este mai plăcută după 1-2 zile când a fost făcut. Se mănâncă simplu sau cu puțină frișcă alături. Aici este un video foarte frumos și puteți vedea cum se pregătește acest tort.

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 150 g unt
  • 150 g zahăr pudră
  • 150 g ciocolată (Poiana neagră am folosit)
  • 100 g făină
  • 1 linguriță vanilie

Pentru umplutură:

  • 1/2 borcan gem de caise
  • 2-3 linguri de apă

Pentru glazură:

  • 200 g ciocolată
  • 50 g unt moale

Încingem cuptorul la 170˚C și pregătim o tavă de 22cm în diametru pe fundul căreia punem hârtie de copt iar pereții îi ungem cu unt și pudrăm cu făină.

Untul moale îl mixăm împreună cu zahărul până devine o cremă pufoasă, apoi încorporăm pe rând gălbenușurile și esența de vanilie.

Tort Sacher

Tocăm ciocolata mărunt și o topim în cuptorul cu microunde 1 minut, apoi o adăugăm în compoziția de unt și gălbenușuri.

Batem spumă albușurile cu un vârf de sare, până devin tari, iar dacă întoarcem castronul invers, acestea nu pică. Le încorporăm în două tranșe în compoziția de unt și ciocolată, amestecând ușor cu o lingură sau o spatulă. La final adăugăm făina, tot în două tranșe și amestecăm ușor. Turnăm compoziția în tavă pregătită.

Tort Sacher

Coacem blatul timp de 40-50 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea. Îl lăsăm la răcit complet în tavă, afară din cuptor.

Tort Sacher

Scoatem blatul și îl tăiem pe jumătate. Eventual tăiem partea de sus pentru a îl îndrepta și a obține un aspect frumos.

Amestecăm gemul de caise cu 2-3 linguri de apă, punem unul din blaturi pe platou (puneți bucăți de folie de auminiu pe farfuria pe care montați tortul; le îndepărtăm la final pentru a nu murdări platoul), turnăm jumătate din gemul de caise peste blat și îl întindem bine.

Tort Sacher

Așezăm apoi al doilea blat peste care turnăm restul de gem de caise, îi netezim bine cu o spatulă inclusiv pe lateralele tortului. Lăsăm tortul 30 de minute să se odihnească, neacoperit.

Pentru glazură, topim ciocolata pe baine-marie, apoi adăugăm untul și amestecăm.

Turnăm toată glazura peste tort, dintr-o singură mișcare, fermă, iar cu un cuțit sau o spatulă, împingem rapid glazura spre margini. Nu mai atingeți partea de sus a tortului ulterior pentru că nu va mai fi lucioasă.

Tort Sacher

Tortul Sacher se păstrează la temperatura camerei, acoperit cu un bol de sticlă sau puneți un bol mare peste farfuria pe care ați pus tortul. După ce s-a întărit glazura, putem îndepărta folia de aluminu.

Tort Sacher

Se feliază cu un cuțit umed și se servește simplu sau cu puțină frișcă. Rețeta testată de mine este din cartea de bucate ”Din bucătăria popoarelor”, editura Ceres, colecția Caleidoscop 1973.

Tort Sacher

Este un tort fin, are un blat pufos și nu e deloc complicat de făcut. Sper să îl încercați și voi!

Tort Sacher

Tort Sacher

Leave a Reply :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s