Toffee brownie

brownie

Ottolenghi hits again! Toffee brownie din ”Ottolenghi the Cookbook”. Pot să spun că până în acest moment, cartea asta e preferata mea din cele 4 publicate de Ottolenghi până acum.

Pentru ca o brownie să fie perfectă, cel mai important este cât o coacem. Ottolenghi susține că nu este nimic mai neplăcut decât o brownie care s-a copt prea mult și s-a transformat într-o prăjitură. Ba chiar, este mai rău decât o bucată de carne gătită în exces.

O brownie perfectă este atunci când o scobitoare înfiptă în mijlocul tăvii iese învelită în compoziție, dar nu trebuie să fie nici firimituri uscate, nici compoziția turnată inițial în tavă. De asemenea, brownie trebuie să fi crescut ușor, iar suprafața ei să fie complet uscată.

Ingrediente:

  • 200 g unt
  • 280 g făină
  • 300 g ciocolată neagră, ruptă în bucăți
  • 2 ouă
  • 220 g zahăr
  • 1 linguriță vanilie
  • 140 g dulceață de caise/zmeură/banane
  • 25 g unt
  • 75 g zahăr

Începem prin a pregăti toffee-ul. Punem hârtie de copt pe o tavă/farfurie. Într-o cratiță mică punem 25 g unt și 75 g zahăr, pe foc mediu. Amestecăm constant până ce compoziția are o culoare caramel. Turnăm lichidul pe hârtia de copt și lăsăm deoparte. Când s-a răcit, îl rupem în bucăți mici.

toffee brownie

Încingem cuptorul la 170˚C. Ungem cu unt și punem hârtie de copt pe fundul unei tăvi de 22×22 cm sau o tavă rotundă de 25 cm (eu am folosit o tavă 22x26cm).

Amestecăm într-un vas făina și sarea. Într-un alt vas punem pe baine-marie la topit ciocolata și untul (bolul nu trebuie să atingă apa). Îndată ce ciocolata s-a topit, luăm vasul deoparte.

Într-un vas mai mare amestecăm ouăle, zahărul și vanilia, apoi adăugăm ciocolata topită și făina. Rupem caramelul în bucăți mici și îl adăugăm în compoziție. Turnăm în tava pregătită. Din loc în loc, cu o linguriță punem dulceața de banane/zmeură/caise. Cu vârful unui cuțit trecem prin brownie.

toffee brownie

Așezăm tava pe grătarul din mijloc al cuptorului și o coacem cam 25 de minute sau până ce îndeplinește criterile unei brownie perfecte, descrise mai sus (suprafața să fie uscată iar dacă înfigem o scobitoare în brownie, aceasta să aibă urme de aluat umed). Se lasă la răcit complet, apoi se scoate din tavă și se taie cuburi.

toffee brownie

Este o brownie foarte dulce, data viitoare voi reduce cantitatea de zahăr, dar foarte fragedă, miez cremos. Să-mi scrieți dacă o încercați și dacă vă place 🙂

toffee brownie

Leave a Reply :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s