Tahini este o pastă de susan folosită foarte mult în bucătăria mediteraneană sau orientală. Tahini se poate face din semințe de susan crude, coapte, prăjite, având astfel de fiecare dată o altă aromă, culoare și textură. A devenit foarte apreciat și cunoscut datorită hummusului, fiind un ingredient nelipsit în pregătirea acestuia. Într-un interviu legat de noua carte semnată Ottolenghi, Plenty More, acesta declară că tahini este printre ingredientele sale favorite, folosindu-l inclusiv la pregătirea deserturilor, dressing-urilor pentru salate, și că îl consideră de fapt varianta orientală a clasicului peanut butter (unt de arahide). Este foarte simplu de făcut în casă, chiar de voi, și foarte ieftin comparativ cu cel cumpărat din magazine.
Ingrediente pentru 180g tahini concentrat:
- 150 g semințe de susan
- 2 linguri ulei (de măsline, de susan, semințe de struguri)
- robot de bucătărie
Cum am precizat mai sus, tahini se poate face din semințe de susan crude sau prăjite/coapte. Folosind semințe coapte/prăjite, tahini va avea o aromă mai puternică.
- Eu am ales să fac din semințe prăjite. Într-o tigaie punem semințele de susan și o punem pe foc mediu, amestecând constant pentru a nu se rumeni prea tare și mai ales pentru a nu deveni maro, pentru că în acest fel vom obține o pastă de culoare închisă. Prăjim semințele între 2-4 minute, până devin ușor aurii. Le mutăm apoi pe o farfurie și le lăsăm la răcit complet (dacă le-am lăsa în tigaie, cele de la bază s-ar prăji în continuare).
- Dacă le coacem, încălzim cuptorul la 180˚C și întindem semințele pe o hârtie de copt într-o tavă largă. Le coacem 5 minute, până obținem o culoare aurie, amestecându-le la jumătatea timpului. Le mutăm apoi pe o farfurie și le lăsăm la răcit.
Pasul următor este același pentru orice fel de semințe ați folosi. Se pun în robotul de bucătărie și se procesează 2-3 minute până devin o compoziție nisipoasă. Se adaugă 1-2 linguri de ulei și procesăm încă 1-2 minute. Curățăm pereții robotului dacă este necesar. Trebuie să obținem o pastă groasă în final. Dacă doriți să obțineți o pastă mai lichidă, mai adaugați 1-2 linguri de ulei și mixați în continuare pentru omogenizare.
Se păstrează în borcan la frigider pentru cel puțin 1 lună. Se amestecă bine înainte de folosire. Se poate folosi ca atare în pregătirea hummusului, dressing-uri pentru salate, cookies, light tahini, etc. Sursa mea de inspirație o găsiți aici. Voi pregăti o postare cum să obțineți varianta light tahini.
Pingback: Hummus | Awfully Tasty
Buna Narcisa,
Daca folosesc blenderul de mana, reusesc oare sa pisez semintele astfel incat sa-mi iasa compozitia?
Succes in continuare!!
LikeLike
Buna Alina,
Eu nu folosesc blenderul cand trebuie sa fac o pasta foarte fina si cremoasa pentru ca la blender de obicei trebuie adaugata o parte de lichid. Toate retetele din care eu m-am documentat sugerau folosirea unui robot de bucatarie care are o lama sub forma S.
LikeLike
ok. Merci!
LikeLike
Pingback: Tahini cookies | Awfully Tasty