Crofnele bănățene sunt niște gogoși foarte pufoase și foarte bune. Le-am încercat pentru prima dată zilele trecute și mi-au plăcut tare mult. Vă las și vouă rețeta, dacă doriți să le încercați. Din cantitățile de mai jos veți obține între 50-60 de bucăți, în funcție de diametrul ales.
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 500 ml lapte cald
- 1 cub drojdie proaspătă sau 1 plic drojdie uscată
- 2 ouă
- coaja rasă de la 1 lămâie mare
- 1 linguriță esență de vanilie
- 5-6 linguri zahăr
- 1 vârf sare
- zahăr pudră
- ulei pentru prăjit
Într-un bol mic punem drojdia împreună cu 1 lingură zahăr, 1 lingură făină și câteva linguri de lapte călduț pentru a face maiaua. Lăsăm la crescut 10 minute. Între timp batem bine ouăle și le adăugăm în restul de lapte cald, împreună cu restul de zahăr (5 linguri), coaja rasă fin de lămâie, 1 vf de sare. Pregătim un bol mare în care punem făina. Când maiaua s-a umflat, o adăugăm peste făină, amestecăm ușor și adăugăm laptele puțin câte puțin. La final vom abține un aluat ferm, bine legat, nu foarte lipicios. Acoperim vasul și îl lăsăm la crescut cam o oră sau până își dublează volumul.
Turnăm ulei pe masa de lucru și răsturnăm aluatul pe masă. Îl întindem într-o foaie subțire, cam de 1 cm grosime. Cu gura unui pahar/ formă de fursecuri decupăm din aluat și le punem fie pe o tavă pe hârtie de copt, fie pe masă. Le mai lăsăm la crescut cam 30 de minute.
Încingem uleiul într-o oală largă sau într-o tigaie și adăugăm crofnele răstrunate față de cum au stat la crescut (partea de sus în ulei). Le prăjim la foc nu foarte puternic, dar nici prea slab. Când s-au rumenit, le întoarcem pentru a se prăji și pe cealaltă parte. Nu stropiți crofnele cu ulei și nici nu le întoarceți de mai multe ori pentru că nu veți mai obține inelul alb de jur-împrejurul lor. Se scot din ulei și se pun pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei. Ulterior se pudrează cu zahăr fin din belșug. Mie îmi plac și cu scorțișoară amestecată cu zahăr pudră. Cu această rețetă am participat la duminica rețetelor bănățene.