Cea mai bună prăjitură cu morcovi încercată de mine până în acest moment! Este o rețetă Ottolenghi, foarte simplă, prăjitura are o mulțime de arome, un blat pufos, aerisit, și o glazură delicioasă! Merită încercată!
Carrot cake este un desert apreciat în întreaga lume, și a luat naștere în perioada medievală, când zahărul și îndulcitorii erau scumpi. Morcovul are un aport mai mare de zahăr față de alte legume și a fost astfel introdus în deserturi. Cea mai veche rețetă datează din anii 1892, listată într-o carte de bucate din Elveția. În 1960 Carrot cake este introdus în restaurantele și cofetăriile din Statele Unite.
Ingrediente pentru o tavă 22 cm în diametru:
- 160 g făină
- 1/2 linguriță bicarbonat
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță cuișoare măcinate
- 1 ou + 1 gălbenuș + 2 albușuri
- 200 g ulei floarea soarelui
- 270 g zahăr alb
- 50 g nuci tocate
- 50 g nucă de cocos
- 135 g morcovi rași (1 morcov mediu)
- 1 vf sare
Pentru glazură:
- 175 g cremă de brânză
- 70 g unt moale
- 35 g zahăr pudră
- 25 g miere
- 30 g nuci prăjite
Încălzim cuptorul la 170˚C și pregătim o tavă 22 cm în diametru. Punem un cerc de hârtie pe fundul tăvii, ungem bine cu unt și pudrăm puțină făină. Într-un bol amestecăm făina cu sarea, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoara, cuișoarele.
În alt vas mic batem oul întreg împreună cu gălbenușul.
Mixăm zahărul cu uleiul, apoi adăugăm oul bătut. Adăugăm nucile, nuca de cocos și morcovul ras, apoi făina. Nu amestecăm în exces. Mixăm albușurile spumă tare apoi le încorporăm puțin câte puțin în compoziția cu morcov și nuci. Amestecăm ușor cu o spatulă și turnăm în tava pregătită.
Coacem prăjitura 1 oră sau până trece testul cu scobitoarea. Lăsăm la răcit complet în tavă, abia apoi o scoatem și o mutăm pe o farfurie.
Pentru glazură, mixăm untul moale cu zahărul pudră, până devin o cremă pufoasă, apoi adăugăm mierea, amestecăm, adăugăm crema de brânză și amestecăm din nou. Când prăjitura e rece, așezăm glazura deasupra blatului și decorăm cu nuci. Aștept părerea voastră dacă încercați această prăjitură 🙂 Nouă ne-a plăcut peste măsură!
Sfat: Păstrați prăjitura acoperită, pe un suport special cu capac, la loc răcoros. Se aduce la temperatura camerei înainte de servire, pentru a se tăia frumos.
Ador prajitura cu morcovi si o fac foarte des si eu. Cu cocos n-am incercat insa. Multumesc de idee 🙂
LikeLike
Diana, mie mi-a placut foarte mult reteta, rezultatul, textura si aromele! Daca o faci sunt curioasa cum ti se pare si tie 🙂
LikeLike
Eu sunt fan al prajiturilor cu morcovi!
LikeLike
Daa, si eu! Imi plac tare mult!
LikeLike
Narcisa, crema de branza de care folosesti? cat% grasime? Eu am incercat prajitura aceasta si nu a iesit deloc bine crema…. 😦 blatul a fost f bun!
LikeLike
Mada, acasa folosesc crema de branza clasic hochland. Important e sa ai untul moale, la temperatura camerei 🙂
LikeLike