Galette des rois

galette des rois

Galette de rois sau King cake este un desert franțuzesc realizat din foietaj și cremă de migdale care se pregătește în fiecare an în data de 6 ianuarie. De obicei, în interiorul tartei este ascunsă simbolic o migdală sau un bănuț, denumit fève iar cel care îl găsește este rege pentru o zi. Rețeta încercată de mine îi aparține lui David Lebovitz.

Ingrediente:

 • 2 foi foietaj decongelate
 • 100 g migdale măcinate
 • 100 g zahăr
 • 1 vârf sare
 • coaja rasă fin de la 1/2 portocală
 • 100 g unt la temperatura camerei
 • 2 ouă
 • 2 lingurițe rom
 • 1/8 linguriță esență migdale

Pentru uns:

 • 1 gălbenuș
 • 1 lingură lapte

Încălzim cuptorul la 180°C și pregătim o tavă întinsă pe care punem hârtie de copt.

Pentru a face umplutura, punem într-un bol migdalele măcinate fin, zahărul, coaja de portocală, sarea și adăugăm untul moale. Frecăm bine cu o lingură sau chiar un tel până obținem o cremă. Încorporăm pe rând ouăle, romul și esența de migdale. Dăm la rece 30 de minute.

Desfacem pe masa puțin înfăinată o foaie de foietaj. Decupăm un cerc de 23-25 cm în diametru cu ajutorul unul bol, farfurie sau inel de metal.

galette des rois

Punem foaia decupată în tava pregătită pe hârtia de copt. Așezăm o bucată de hârtie de copt peste aluat sau o folie. Decupăm și cea de-a doua bucată de foietaj și o așezăm peste prima foaie în tavă. Dăm aluatul la rece 30 de minute (își va păstra forma când e copt).

galette des rois

După acest interval, scoatem crema și foietajul din frigider, dăm la o parte o foaie de foietaj și întindem crema peste prima foaie din tavă. Lăsăm 2 cm din marginea aluatului fără cremă și îl ungem cu puțină apă.

galette des rois

Așezăm a doua foaie peste cremă și presăm bine marginile pentru a se lipi. Cu marginea unui cuțit putem modela marginile dacă dorim, pentru un aspect mai plăcut. De asemenea, partea de sus poate fi ușor crestată pentru a realiza orice model vă place.

galette des rois

galette des rois

Amestecăm gălbenușul cu laptele și ungem tarta deasupra, fără a unge marginile (foietajul nu va mai crește dacă este uns pe margini). Înțepăm tarta în 4-5 locuri cu vârful unui cuțit pentru a putea ieși aburul în timp ce se coace.

galette des rois

Dăm la cuptor pentru 30 de minute sau până ce tarta a devenit rumenă. O scoatem din cuptor și o mutăm pe un grătar la răcit. Va colapsa în timp ce se răcește.

galette des rois

galette des rois

Se feliază rece și se păstrează la temperatura camerei. Are un gust foarte plăcut, ușor a portocală. Este super simplu de pregătit.

galette des roisMerită încercată 🙂

galette des rois

 

Leave a Reply :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s